Környezetvédelem - Environmental GIS

A természeti kincsek - legyenek a földön/földben, vízben vagy a levegőben - végesek, s ahogy az igények nőnek, természeti erőforrásaink pedig csökkenek, egyre fontosabbá válik a rendelkezésre álló környezeti vagyon felmérése és megfelelő kezelése. Nem szabad megfeledkeznünk az élővilágról sem, ha fenn szeretnénk tartani egy élhető világ egyensúlyát. Az ESRI hisz abban, hogy a geográfia vagyon kézben tartása kulcsfontosságú a sikeres környezetmenedzsmenthez. Magának a térinformatikának a születése is ahhoz az alapötlethez kapcsolódik, hogy a geográfiára alapozva építsünk fel egy információs rendszert.

Mi is az Environmental GIS?

Az Environmental GIS a helyhez kötött adatokat kezelő eszközök használatát írja le annak érdekében, hogy segítse a környezetmenedzselési stratégiát kidolgozó döntéshozatali folyamatokat. A felhasznált rétegek természetesen minden esetben a konkrét feladattól, elemzéstől függnek: például, ha a környezeti faktorok és az emberek egészségi állapota közti összefüggést vizsgáljuk, akkor mindenképp szükségünk lesz az adott terület édesvízkészletét kémiai szempontokból ábrázoló rétegekre. 
Az ESRI GIS szoftverek többek között a következő területeken használhatóak környezetünkben: mezőgazdaság, régészet, barlangászat, éghajlatváltozás és klímakutatás, természetmegőrzés, környezetvédelem, erdészet, bányászat, kőolajbányászat és vízgazdálkodás…