Természetvédelem

Ahogy tudósok és környezetgazdálkodók, Ön is használhatja a GIS-t a környezet megismerésére, ahhoz, hogy egyes környezeti jelenségekről beszámoljon, illetve olyan modellezésre is, mely alapján megállapíthatja, hogyan reagál a környezet a természeti és emberi tényezőkre. Az Esri GIS-szel: többféle térbeli adatot kezelhet, kapcsolatokat állapíthat meg (pl. vízhozam, talajvíz tisztaság), változásokat mérhet (pl. vadak szaporodása), eseményeket modellezhet (pl. aszályhatás, erdőszárazság), munkafolyamatokat fejleszthet az adatgyűjtéstől és elemzéstől a publikálásig és az eredmények eloszlásáig.Az Ember Biológiai Lábnyoma

A nyom, mely az emberiség jelenlétét jelzi a Földön, hatalmas. Megléte egy civilizáció létezése esetén nem elkerülhető, de mértéke előrelátó tervezéssel a kezelhetőség határain belül tartható. A fejlődés óhatatlanul újabb területek beépítésével, földművelés alá vonásával jár, ugyanakkor a természetes környezet egyensúlyának fenntartása minden felelős gondolkodású döntéshozónak alapvető érdeke. Két ellentétes érdek esetén köztes határt kell húzni; hogy hol legyen ez a határ, az informatika által kínált eszközökre építkező térinformatika segíti meghozni a helyes döntést. Rétegek egyidejű megjelenítésével gyorsan átláthatóvá válik, a beépítésre, földművelésre és megőrzésre érdemes területek hol fedik egymást - a döntéshozók ennek ismeretében tehetik mérlegre az egyes érdekek mellett szóló érveket. 


Tájkép megőrzése

Még a környezetvédelem területén is a szükségesnél ritkábban vetődik fel az igény egy terület eredeti látképének fenntartására. A GIS eszközei jól használhatóak egy terület arculatának feltérképezéséhez és folyamatos monitorozásához, esélyt adva arra, hogy megakadályozzuk a túlzott beavatkozásokat.

Kérdése van? 

Bővebb információ...